Als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, vinden de gezondheidsonderzoeken plaats op de school van je kind. Je ontvangt vooraf een aankondiging.
Gezondheidsonderzoek onderbouw
Als je kind op de middelbare school zit krijgt het een gezondheidsonderzoek in klas 2. Het kind vult digitaal een vragenlijst in. Dit doet je kind in de klas. Daarna vindt er een individueel onderzoek plaats. Dan meten wij de lengte en het gewicht van je kind. Ook voeren wij een gesprek het kind. Dit gaat over dingen die je kind bezighouden. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met zijn of haar gezondheid?
De Gezondheidscheck
In de derde klas VMBO en vierde klas HAVO en VWO vult je kind de Gezondheidscheck in. De meeste middelbare scholen in de regio Gelderland-Zuid doen hieraan mee. Heeft je kind vragen over een onderwerp? Dan kan hij of zij dat zelf aangeven. Het kan gaan om onderwerpen als het lichaam, seksualiteit, alcohol en drugs, groei en gewicht, gezondheid. Wij nodigen je kind dan uit voor een gesprek. Hierin geven wij tips en helpen je kind zo nodig op een andere manier verder.
Met de Gezondheidscheck signaleren wij ook of je kind niet lekker in zijn vel zit. Of dat hij of zij in een moeilijke periode zit. Ook dan nodigen wij je kind uit voor een gesprek.
Extra aandacht
Het kan zijn dat je kind een vraag of probleem heeft waarvoor meer tijd nodig is. Dan maken we een nieuwe afspraak om op het onderwerp terug te komen. Het kan ook zijn dat een extra controle nodig is voor de lengte of het gewicht van je kind. Hiervoor ontvangt hij of zij een uitnodiging. Als het nodig is, verwijzen wij je kind door naar een deskundige.
Natuurlijk kun jij als ouder of je kind zelf altijd contact met ons opnemen voor een onderzoek of een gesprek. Wanneer de docent of mentor zich zorgen maakt, kan deze ook (na overleg met jou) een extra onderzoek aanvragen. Dit kan gaan over de ontwikkeling, de groei of het gedrag van je kind.
Voorlichting in de klas
Ook geven wij voorlichtingen in de klas over gezond gedrag bij jongeren. Denk bijvoorbeeld aan roken, alcoholgebruik, pesten, voeding, seksualiteit en leefstijl.
Vaccinatie baarmoederhalskanker (HPV)
Als je dochter twaalf jaar is, ontvangt zij een uitnodiging voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Deze vaccinatie beschermt tegen het HPV-virus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. In het informatiefilmpje HPV-vaccinatie zie je waarom jouw dochter deze vaccinatie krijgt.
Gezondheidsspreekuur op de ROC´s
Ook op de ROC´s zijn wij aanwezig. Leerlingen kunnen bij ons terecht met allerlei vragen over hun gezondheid en leefstijl. Wij begeleiden ook leerlingen die vaak spijbelen. Wij helpen hen om weer actief met school aan de slag te gaan.
Afspraak maken
Heb jij of je kind vragen over het onderzoek of andere vragen over gezondheid? Maak dan gerust een afspraak met ons.